Skriv några extra ord

Frågvisa har arbetat med nya uppdrag. Feffe, Mouvi och Gimme var nyfikna på vad näthat var. De formulerade frågor och bestämde sig för att fråga en expert. Frågorna mailades till nätforskaren Elza Dunkels. Nu har vi fått svar!

Vad ska man göra om man blir utsatt för näthat? Varför?

Det handlar rätt mycket om vilken typ av hat det handlar om. I första hand bör man blanda in nån vuxen. Det bästa är om alla barn kan berätta för sina föräldrar, som sen kan hjälpa till att gå vidare, men alla har kanske inte den möjligheten. Då är skolan bra. Skolan har enligt lag skyldighet att hantera kränkningar som drabbar eleverna och oftast är skolorna väldigt bra på det också. De vet till exempel om kränkningen kan vara ett brott och ska polisanmälas. Sen tycker jag att man ska anmäla kränkningar till den som tillhandahåller tjänsten, alltså Facebook om det är där hatet har uttryckts. Det är inte alltid det får nåt resultat, men det är viktigt att kränkningarna blir kända hos dem och att vi visar att vi inte tycker att det är ok.

Men sen finns det ett annat bra tips, som faktiskt kan ge resultat: prata med den som hatat. Det låter för enkelt för att fungera men många gånger har den som skickat hatet inte tänkt på hur det kan uppfattas.

 

ideer

Här är Feffe, Mouvi och Gimmes första tankekarta kring vad de skriva om.

Känner du någon som blivit utsatt för näthat? I så fall vad gjorde hen då?

Ja, jag känner tyvärr rätt många och jag blir själv utsatt i princip dagligen. För mig har det inte varit några hot och därför har jag inte polisanmält. Istället har jag valt att blocka folk, att inte läsa det de skriver och att lägga ut hatet (fast då har jag först tagit bort namnet på hataren) på Instagram och Facebook. Då ser andra hur hatet ser ut och jag får stöd och peppning av andra.

 

Vad ska man tänka på för att inte näthata någon?

Vilken bra och viktig fråga! Vi behöver alla tänka på hur vi säger saker, både på och utanför nätet. Men kanske lite mer på nätet, eftersom det är så lätt att missförstå, framförallt när vi skriver text till och om varandra. Det kan vara bra att skriva några extra ord, för att förstärka det man menar och minska risken att det uppfattas som argt. Men också läsa texter lite försiktigt och medvetet försöka tolka det som står välvilligt, alltså försöka att inte bli arg när nån skriver, utan tänka att hen kanske menar väl. Då kanske man slipper långa, hemska konflikter som bara blir värre och värre fast ingen riktigt vet hur det började.

Sen finns det andra viktiga saker vi kan göra, som kallas att arbeta normkritiskt. Då pratar man om vad som räknas som normen, eller det normala, och funderar över hur vi kan få bort sånt. Varför ska vissa räknas som normala och andra inte? Vem blir förtryckt och vem förtrycker? Vilka är det som räknas och vilka är osynliga? Måste alla vara på samma sätt för att vara lika mycket värda? Det har visat sig vara bra mot mobbning, att arbeta normkritiskt i skolan och hemma. Men det är ett långt och svårt arbete, som vuxna har ansvar för.

 

Hur ska man behandla en person som har blivit utsatt för näthat, tycker du?

Men massor av peppning och kärlek! Hellre en snäll och jättetöntig kommentar (eller varför inte ett enkelt <3?) till nån som blivit utsatt än att vara tyst. Den som blivit utsatt tolkar ofta tystnad som att de håller med hatarna. Det här gäller såklart i skolan eller var som helst också. Tänk om vi kunde ta med oss nätkärleken och <3-kulturen utanför nätet också! Så bra det skulle vara!

En annan sak man kan göra är att fråga om man kan hjälpa till. Det kanske är jobbigt för den som blivit utsatt att göra en anmälan själv, eller att kontakta hataren? Då kan det vara ett jobb för den som vill stötta.

Elza Dunkels, Foto: Kristina Alexanderson, CC by

Elza Dunkels,  Foto: Kristina Alexanderson, CC by

Om jag har näthatat någon, hur ska jag be om ursäkt?

Det smartaste, om det känns svårt att säga förlåt, är att göra det på nätet. De flesta av oss känner oss bekvämare med att göra svåra saker när vi inte ser den andra i ögonen och då är ju nätet bra. Skriv ett förlåt och hoppas att det tas emot på ett bra sätt och att ni kan vara vänner när ni ses i skolan sen. Men vågar du, så är det ju underbart att gå fram och säga förlåt också.

 

På vilka sociala medier är det vanligast att bli näthatad?

Forskning visar att det generellt är hårdare ton i forum där man kan vara anonym. Så det är mindre hat på Facebook, där vi framträder med eget namn, än på ask.fm om vi väljer att vara anonyma där. Men det är alltså generellt. För vissa kan det vara lika mycket eller lika lite hat på båda ställena. Så det är svårt att svara på frågan. Det är lite samma svårighet som att försöka säga i vilka lokaler i skolan de flesta kränkningarna sker. Vi vet att idrotten och matsalen är svåra miljöer för många men för andra kan det vara korridoren eller klassrummet.

 

Bilderna på Elza är har upphovsrätten är skapade av Kristina Alexanderson och har licensen CC by

Intervjun är skapad av Feffe, Mouvi och Gimme

3 Comments
  1. Tack för att jag fick vara med i er skoltidning! Jag kom på en till sak: Både vuxna och barn behöver tänka på att även om du själv har gjort nåt dumt först, ska du inte behöva utsättas för kränkning. Självklart ska alla vara snälla mot varandra, men det är bra att tänka på att inte bara helt oskyldiga kan vara offer. Jag vet att många inte vågar berätta för nån vuxen att de råkat illa ut därför att de vet att de själva gjort nåt dumt. De tror att de kommer att få skulden för det. Om ni förstår vad jag menar 🙂

  2. Vad tråkig att du har blivit utsatt för näthat. ??.

    Men tur att du visste vad du skulle göra. ?
    Hoppas att du inte går och tänker på det hela tiden och mår dåligt av det. ?‼️

  3. Pingback: Frågvisa | Vad betyder välvilligt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.